Zanzibar

Den 12/1 03 så jeg nedenstående i Politiken's "Vi rejser" og jeg har gemt det, hvis det engang skulle kunne blive aktuelt.

Zanzibar er en af to større tvillingeøer i øhavet ud for Tanzania. Øen ligger i Det Indiske Ocean, er 100 kilometer lang og 25 km bred, og er kendt for at være opsamlingscentral for slavehandlen. I dag bor der cirka en million mennesker især på Øens vestkyst, hvor også hovedbyen Stone Town ligger. Det var dog på den mere rolige østkyst, ægteparret Flindt Pedersen fandt deres sjælefred igen.

»Allerede da vi ankom til lufthavnen med meget let bagage, var det som at komme ind i en Graham Greene-roman. Alt foregik udendørs, indtjekning, og bagagekontrol, det kan man jo sagtens, når man har tropisk klima året rundt, og det hele var så roligt og stilfærdigt. Og så blev vi kørt ad grusveje ud til vores hotel, Breezes Beach Club på Østkysten. Det var så smukt, så smukt. Alt var bygget i bambus, hvor er det dog et fantastisk materiale, Og så var der hytter på stranden med tag af palmeblade - ærlig talt, så kom vi ikke ud af flækken i fire dage«, fortæller Birgitte Flindt Pedersen.

Stedet bliver drevet af et kroatisk/svensk ægtepar, der har bygget hotellet med lokal arbejdskraft, som de samtidig har sørget for at give en ordentlig uddannelse. Også driften kører med lokale ansatte, som også modtager engelskundervisning på stedet.

»Der var en skøn stemning, og vi fik mange gode samtaler med tjenere og hotelfolk. De ville gerne øve deres engelsk, og vi havde jo ikke andet end tid«.

Ægteparret benyttede dog også lejligheden til at stikke hovedet i Det Indiske Ocean. Lige ud for hotellet var der det mest fantastiske koralrev, som de kunne snorkle på. Og ved lavvande kunne de spadsere ud i lagunens kridhvide bund og kigge på det sære liv i den bløde havbund.

»Der var masser af søpindsvin og et mylder af underlige orme og krebsedyr« fortæller Birgitte Flindt Peder' sen, der også holdt meget af at få sin eftermiddagste i en af sofaerne under et enormt halvtag, draperet med gennemsigtigt stof, der sløvt duvede i brisen fra oceanet.

Men som Adam og Eva en dag måtte ud af Paradis, således gik det også for vores danske ægtepar. Der igen måtte begive sig ud på øens grusveje for at komme til hovedbyen Stone Town.

Her skal man pludselig igen til at passe på sig selv og sine ting og undlade at gå ud om aftenen. Og her stiftede Birgitte Flindt Pedersen bekendtskab med minderne fra slavetiden, blandt andet det træ som slaverne stod bundet til ved den anglikanske kirke. I den mere muntre ende af skalaen husker hun byens fiskemarked.

»Det befandt sig i en meget flot gammel markedsbygning, og der var et utroligt mylder af mennesker og af fisk, jeg aldrig har set før. Men hold op, hvor var der ulækkert, Underligt nok smagte fisken godt, og vi prøvede ikke at få dårlig fisk nogetsteds

per.munch@pol.dk

Birgitte Flindt Pedersen giver .stafetten videre til venner« Anne og Peder Korsgaard, der begge er læger.

Albatros Rejser www.albatros-travel.dk
laver ture til Zanzibar med ophold i Breezes Beach Club. www.breezes-zanzibar.com
Overnatning koster 75 dollar for dobbeltværelse med havudsigt. Man kan også købe en pakke i Nairobi i Kenya, hvorfra fly og fire dages ophold koster omkring 3.000 kr.