Ardeche - Porten til Provence
Af Birger A. Andersen

Med lidt god vilje og et glas lokal rødvin kan Ardhche godt siges at være porten til Provence.
Tusindvis af danskere vil i hvert fald hver sommer passere den den naturskønne region, lige før de er fremme ved de velkendte og populære feriemål i det egentlige Provence.
Holder man af storslået natur og knap så overrendte turistlokaliteter, kan det dog varmt anbefales også at udforske Ardhche. Navngivet efter Ardhche-floden, der gennem årtusinder har slidt sig gennem de bjergrige egne og skabt nogle fænomenalt flotte naturscenerier.
Mest berømt er utvivlsomt vartegnet Pont d'Arc i departementets allersydligste del, på kanten til Gard.
Her har floden tålmodigt gravet sig særlig dybt ned mellem bjergformationerne, men på forunderlig vis i tidernes morgen efterladt en massiv klippebue, højt hævet over vandspejlet. Buen er samtidig indgangen til en 30 km lang og stærkt bugtet canyon-strækning, hvor man kan køre langs floden og beundre en række storslåede udsigtspunkter langs slugten, inden Ardhch glider sammen med Rhtne-floden.

Klar til en dukkert

Den fine sandstrand ved Pont d'Arc er på varme sommerdage nærmest pakket med solhungrende badegæster. Det kølige ferske flodvand er ideelt til en dukkert, og på vandet myldrer det med farvestrålende kanoer og kajakker, som udlejes overalt langs den populære flod.
River-rfting i den familievenlige udgave tilbydes på de utallige af de veludstyrede campingpladser, som ikke mindst det sydlige Ardhche er udstyret med.
Når man kører rundt mellem områdets idylliske småbyer, ser man igen og igen solide biler med kanotrailere efter sig. De kører bådene op imod strømmen, så turisterne igen kan nyde at drive kilometervis med de rislende vandmasser mellem vandstære og klippefremspring.
Tæt ved Pont d'Arc ligger også det trafikmæssige knudepunkt VallonPont-d'Arc. Den travle ferieby byder hver torsdag formiddag på et farverigt marked på en stor gruset plads, der ellers fungerer som parkeringsplads lige uden for bykernen. Det enorme udvalg spænder lige fra håndlavede sæber, marokkanske dadler, plasticblomster og skønne provence-stoffertil større varer som køkkenudstyr og billigt værktøj. Ja, selv udestuer faldbydes i den stegende sol.

Hulemalerier

Byen er desuden et fortrinligt udgangspunkt for at udforske de mange drypstenshuler med ældgamle malerier, som Ardhche også er rig på.
Her findes nogle af menneskehedens ældste hulemalerier. Midt i Vallon-Pont-d'Arc findes på Rue du Miarou et grundigt museum om emnet, og i de omkringliggende bjerge er der adgang til adskillige spænnende grotter.
Forskere og ivrige amatører leder stadig efter nye vidnesbyrd fra menneskehedens forfædre i området. Så sent som i 1994 jublede man over fundet af adskillige indmejslede billeder af over 400 dyr på en hulevæg i Chauvetgrotten. Hulemalerierne fra Cromagnon-mandens hånd viste sig at være 32.000 år gamle og altså verdens ældste.
En anden af egnens meget berømte drypstenshuler finder man i det nærliggende Orgnac. Omkring nedgangen til grotten har man opført et splinternyt museum, hvorfra man i hold kan blive guidet de ca, 100 meter ned i jorden. Selv om næsten alle besøgende er udlændinge, overvejer guiden ikke et sekund at tale andet end fransk.

Oplevelse i dybet

Uanset sproget er synet af de meterhøje drypstens-formationer, der er blevet dannet gennem årtusinder, en stor oplevelse. Besøger man hulen på en lummerhed sommerdag,
er det en god idh at huske en langærmet trøje, da temperaturen kun ligger omkring de otte grader i dybet.
Nedstigningen ad de primitive trapper slutter med stemningsfuld musik, ledsaget af et interimistisk lysshow, inden en moderne elevator på sekunder fører de besøgende tilbage til jordoverfladen, hvor en rislende bæk er det første, der møder de missende øjne efter turen i mørket.
baa@bt.dk
Floden har tålmodigt gravet sig dybt ned meilern bjergformationeme, men har på forunderlig vis i tidernes morgen efterladt en massiv klippebue, højt hævet over vandspejlet
TH: Sikke solsikke en hel mark. Fryd for øjnene

wwwejen til oplevelserne

Departementet Ardléche ligger i det sydøstlige Frankrig mellem Rhône-floden og højderyggen Massif Central. Nærmeste storbyer er Lyyon i nord og Avignon mod syd. Det bjergrige område er i vid udstrækning præget af uberørt natur - eksempelvis består Ardéche af 31 procent skov. Højeste punkt er Mont Mézenc (1.754 meter). Kører man i bil fra Danmark, kræver det mindst én overnatning. Afstanden fra København til den allersydligste del af Ardéche er ca. 1.700 km, og vil normalt betyde omkring 19 timers effektiv kørsel. Hurtigtoget TGV holder på strækningen Paris-Marseille i de nærliggende byer Valence, Moinélimar og Avignion. Fortiden ost, vin og honning er Ardéche særlig kendt for sine kastanjer, hvid nougat, silke og talrige campingpladser.
Nærmere oplysninger kan hentes hos: Comité Departemental du Tourisme de l'Ardéche, tlf. 00 33 475640466. www.ardechc-guide.com Det Franske Turistkontor, Ny Østergade 3, 3. sal, 1101 København K., tlf. 90 13 90 93. www.det-fransketuristkontor.dk

Top ti

 1. Naturfænomenet Pon d'Arc Den enestående, 66 meter ter høje klippebue er imponerende rende og samtidig omgivet af storladne klippeskrænter, detgør området omkring den nationale turistattraktion til et for forståeligt trækplaster foi besøgende.
 2. Landsbyen Balazuc. Den lille landsby fra 1200-tallet er kåret som en af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Fra det lille kirketårn har man en formidabel udsigt over den lille by, som på idyllisk vis hænger fast på klippesiderne ned mod floden. I nærheden er stykker af vejen hugget ind på klippe hylder langs flodsænkningen.
 3. Hulernalerierne fra Chauvet-grotten. De talrige dyrefigurer er tegnet for 32.000 år siden og dermed verdens ældste. Selve grotten er lukket for offentligheden, da de sarte malerier er meget skrøbelige, men på museet i VallonPont-d'Arc kan man se kopier og film om dem.
 4. Kanosejlads på floden. Særlig den sydlige del af Ardéche er spækket med til tilbud om kano-sejlads fra især de mange campingpladser. Le je af en kano for to koster typisk omkring 50 euro (ca 375 kroner for en hel dag en kajak koster ca. det halve
 5. Vin-udsaIg. Talrige ko
  opierativer og selvstæntlige vingårde tilbyder vellavede, karakterfulde vine i både rød, hvid og rosé. Priserne er lave, og udvalget er stort - eksempelvis også på vinfabrikken i Ruoms
 6. Veteranbanen Viaduc 07. Toginteresserede bØrn og voksne kan nyde en flot tur på 14 km i gamle togvogne fra 1950erne gennem det frodige og bjergrige landskab fra Vogüe til St-Jean-le-Centenier og retur.
 7. Drypstenshulerne i Orgnac. Blandt de mest storslåede af egnens talrige huler. I Orgnac fortæller et splinternyt og stort museum grundigt om de underjordiske skønheder.
 8. De ugentlige markeder. Hver større bv med respekt for sig selv har gang i en markedsplads under fri himmel på en bestemt ugedag. Nogle gange foregår det først om aftenen, så solen ikke skolder købelysten.
 9. Vinmuseet Vinimage Placeret på kirketorvet i Ruoms og åbnet i juli 2002. Fortæller udtømmende om vinens hoistorie samfundsmæssige betydning og tekniske fremstilling.
 10. Landsbyen Naves BilledskØr, perle af bilfri sydfransk idyl i bjergene tæt ved byen Les Vans

Flop 3:
 1. Forlystelsesparken Parc Aerocity. Et fornuftigt badeland retfærdiggØr ikke entreen på omkring 100 kroner til de hovedsagelig forældede og misligholdte »forlystelser, i den nedlagte lufthavn.
 2. Den underjordiske zoo i drypstenshulen Aven de la Forestiére. En snes små akvarier med firben, underlige fisk og kryb er ikke turen i dybet værd.
 3. Den forstenede skov Bois de Paiolive. Nok er skoven en præget af lidt flere ejendommelige klipper end det øvrige landskab, men de er svære at
  se for bar træer. baa