Bretagne

Romantisk ferie
Kysten langs Bretagne er betagende. – Foto: Walter Bibikow
(Politiken, Vi Rejser – lørdag 15. juli 2006)

Jeg tror, det er smart at finde et sted, der ikke er for varmt for den lille. Og så er Normandiet og Bretagne et ideelt rejsemål. Med masser af gode oplevelser for forældrene. Lækre strande, nydelige småbyer og gode muligheder for vandre- og cykelture.

Hvad er mere romantisk end solnedgangen ved den rosa farvede granitkyst (Côte de Granit Rose) ved Lannion i det nordlige Bretagne? En øferie i Morbihan-bugten? Eller Belle-Île (sydlige Bretagne). I kan tage på gadevandring i piratbyen Saint-Malo. Holde daseferie mellem østers- og muslingefarmerne ved det mytiske klippekloster Mont St-Michel. Besøge maleren Claude Monets have i Giverny. Eller gå på opdagelse i Calvados, mellem D-dags-strandene, Bayeuxtapetet, camembert-osterier og calvados-destillerier og Vilhelm Erobrerens borg i Caen.

Hvis jeg var jer, ville jeg leje en feriebolig for en uge/14 dage og skifte sted et par gange. Fire uger giver masser af tid til at gå på opdagelse. I kan booke direkte på www.gites-de-france.fr og www.clevacances.com. Eller, hvad med et bondegårdsophold via www.accueil-paysan.com?

Det har 'aldrig været billigere at flyve til Frankrig (omkring 3.000 kr. per forælder på økonomiafgang, booking på www.airfrance.dk). Og der er hyppige afgange fra København eller Billund til Rennes, Lorient, Quimper og Brest i Bretagne samt Le Havre og Caen i Normandiet (flyskift i Paris).

Men når I er to, med et barn, kan det betale sig at køre i egen bil (ca. 3.000 km ud og hjem/omkring 2.500 kr. til benzin og motorvejsafgifter). Og så er bilen fantastisk praktisk, både til babybagagen og til rundture, når I er nået frem. Personlig har jeg flittigt brugt de tyske vandrehjem som mellemstation på bil rejserne mellem Danmark og Frankrig. Første gang med et babybarn på 6 uger. Og siden hen med 2 og så 3 småbørn fra 2-måneders alderen og opefter.

I kan søge tyske vandrehjem med familieværelser (Familienzimmer) på www.jugendherberge.de (15-20 euro per næse/overnatning med morgenmad) eller via www.danhostel.dk (husk at købe vandrekort før rejsen). Franske vandrehjem på http://www.fuaj.org.

Økonomihoteller som Formule 1 og Etap er også en mulighed, hvis I bare skal overnatte undervejs, i Tyskland, Holland, Belgien eller Nordfrankrig: www.hotelformule1.com (27-35 euro, dobbeltværelse) og www.etaphotel.com (omkring 40_ euro) .

Tag cyklerne med. Eller lej bicyclettes, når I er nået frem. Normandiet og Bretagnes milde landskaber er som skabt til pedalmaskinerne (D-dags-kysten, Seinedalen ml. Rouen og Le Havre) www.pnr-seine-normande.com, naturparken Armorique (www.pnr-armorique.fr), og flere og flere franske cykeludlejere byder på anhængere til babybrug (une remorque à velo pour enfant, 20-30 euro/uge spørg på det lokale turistkontor).

Husk at babystolen fra bilen let kan flyttes over i cykelanhængeren. Hvor der så også er plads til et par ekstra bleer, rangledyr og lign. Hvis jeres barn er mæt og puslet og veltilpas, falder hun uvægerligt i søvn, når I begynder at træde i pedalerne. Ligesom i barnevognen.

September er en god rejseperiode. Skoleferien er slut, og det t ynder ud blandt feriegæsterne, men sommersolen hænger stadig over bretonerne og nordboernes gamle lande. Afbrudt af en hurtig byge i ny og næ. Men det er sjældent, at vejret bare er dårligt i dagevis. Nordvestfrankrig er knap så eksotisk som Kos, Lombok og Yucatån. Badevandet er friskere.

Til gengæld er både vejene, hygiejnen og levevilkårene omtrent som i Danmark (husk sygesikringskortet). Med lidt lavere leveomkostninger (10-20 procent). Et godt udgangspunkt for en behagelig ferie. For tre. God rejse.

Mere om Normandiet og Bretagne på dk.franceguide.com, www.normandy-tourism.org, WWW.tourismebretagne.com og www.stations-bretagne.com.

OVE RASMUSSEN